Waarom zoönoses zo belangrijk zijn voor trimmers
Volgens het RIVM worden in Nederland elk jaar 27.000 gevallen van de ziekte van Lyme gediagnosticeerd bij mensen, waarvan er 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurige klachten houdt. Het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt, is in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd. Overal in Nederland kun je de ziekte van Lyme oplopen….
Volgens het RIVM worden in Nederland elk jaar 27.000 gevallen van de ziekte van Lyme gediagnosticeerd bij mensen, waarvan er 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurige klachten houdt. Het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt, is in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd. Overal in Nederland kun je de ziekte van Lyme oplopen. Via tekenradar.nl kun je zien hoe vaak lymeziekte in jouw gemeente voorkomt. Naast de nieuwste peiling zijn ook de resultaten uit de jaren 1994, 2001, 2005, 2009 en 2014 per gemeente te bekijken. Uit de peiling blijkt dat in de oostelijke en noordelijke provincies de meeste mensen de ziekte van Lyme oplopen.
Giardia komt wereldwijd heel veel voor, met name in tropische gebieden, maar ook Nederland zien we regelmatig infecties, voornamelijk bij huisdieren, mensen met een slechte weerstand en kinderen. Het is een darmparasiet waarvan de klachten enorm uiteen kunnen lopen van geen of nauwelijks klachten tot langdurige diarree, gewichtsverlies of groeiachterstand.
Waarom is deze informatie belangrijk voor de professionele trimmer? Omdat zowel de ziekte van Lyme als Giardia voorbeelden zijn van zoönoses of ziekten die overdraagbaar zijn tussen huisdier en mens. De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken en Giardia door direct contact met individuen (huisdieren of mensen) die de parasiet afstoten. Als trimmer kan jouw gezondheid en die van je personeel, de huisdieren van jou en je klant en je bedrijf in gevaar komen.
Om deze gezondheidsproblemen te bestrijden en de integriteit en reputatie van je trimsalon te behouden, moet de professional betere voorzorgsmaatregelen nemen bij het omgaan met de huisdieren die dagelijks binnenkomen voor hun behandeling. Stel een beleid vast en train jezelf en je personeel om een paar minuten de tijd te nemen en de eigenaar van het huisdier een paar eenvoudige vragen te stellen voordat het huisdier wordt toegelaten tot jouw trimsalon. Dit moeten de volgende vragen zijn: (1) Hoe voelt (naam huisdier) zich? (2) Is hij de afgelopen weken ziek geweest? (3) Heeft u vlooien of teken op het huisdier gezien? en (3) Heeft het huisdier dunne ontlasting gehad? Als hij dunne ontlasting of diarree heeft, is het verstandiger dat het huisdier die dag niet wordt getrimd. Je kunt je klant onmiddellijke aandacht van een dierenarts aanbevelen en uitleggen dat een nieuwe afspraak zijn huisdier kan helpen om stress te vermijden.
Bovendien is het, voordat je de hond of kat in een wachtruimte zet en begint met trimmen, uitermate belangrijk om je eigen controle van de huid en het gebied rondom de anus op de aanwezigheid van vlooien, teken en dunne ontlasting te doen. Als er vlooien en/of teken op het huisdier aanwezig zijn, moet het dier apart van de andere dieren worden gehuisvest en moet de ruimte worden gedesinfecteerd en behandeld om alle vlooien en/of teken die daarna mogelijk zijn achtergelaten uit te roeien. Vergeet bovendien niet om de badruimte ook te behandelen. Ten slotte moet, voordat het huisdier aan de eigenaar wordt overgedragen, een goed gesprek met de eigenaar worden gevoerd over de behandeling en preventie voor zowel het huisdier als de omgeving van het huisdier (huis, auto en tuin).
Zowel de ziekte van Lyme als Giardia kunnen levensbedreigende ziekten zijn als ze niet worden ontdekt en niet worden behandeld. Deze twee ziekten vertegenwoordigen slechts een klein aantal zoönoses waarvan de trimmer op de hoogte moet zijn.
De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Dit jaar vindt deze plaats van 19 t/m 23 april. Op https://www.weekvandeteek.nl/ vind je meer info over de risico’s en preventie van tekenbeten.