Blog artikelen
Van korte naar lange termijn ondernemen: Een reis door vijf fasen van groei

Ondernemen is een spannend avontuur, gevuld met pieken en dalen. Er komt een moment dat je tegen jezelf zegt: “Welke knoop heb ik door te hakken?” En dat is precies het soort moed en vastberadenheid dat nodig is om je bedrijf van de korte naar de lange termijn te loodsen. Het betekent echter ook begrijpen…

Een reis door vijf fasen van groei

Ondernemen is een spannend avontuur, gevuld met pieken en dalen. Er komt een moment dat je tegen jezelf zegt: “Welke knoop heb ik door te hakken?” En dat is precies het soort moed en vastberadenheid dat nodig is om je bedrijf van de korte naar de lange termijn te loodsen. Het betekent echter ook begrijpen dat elk stadium van je bedrijf vraagt om een andere aanpak, strategie en team.

Fase 1: Speelfase – Staan voor je business
In de eerste fase van je onderneming zit je in de speelfase. Het is het moment waarop je jezelf in de markt zet en voor je business gaat staan. De kernvraag hier is: “Ben jij de juiste persoon voor die klant op dit moment?” Het vraagt om zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en het vermogen om te anticiperen op de behoeften van je klanten. In deze fase ontdek je wat werkt en wat niet.

Fase 2: Groeifase – Keuzes maken en klanten loslaten
De tweede fase is waar de dingen echt beginnen te gebeuren. Het is tijd om je bedrijf neer te zetten, keuzes te maken en klanten los te laten. In deze fase draait alles om het aanscherpen van je bedrijfsmodel, het identificeren van je zielsverwantklant en het richten op een duurzame groei. Het is de fase waarin je je oude manieren loslaat, knopen doorhakt en de volgende stap in je reis neemt.

Fase 3: Opschalen – Werken met een team
Fase drie gaat over opschaling. Het draait niet langer alleen om jou; het gaat nu ook om de mensen met wie je samenwerkt. Je moet een team bouwen, cultiveren en leiden dat jouw visie begrijpt en ernaar streeft deze tot leven te brengen. In deze fase gaat het erom de juiste mensen op de juiste plek te zetten om maximale groei te realiseren. Het gaat over het accepteren dat je niet alles zelf kunt doen en leren vertrouwen en loslaten. Als we kijken naar jouw trimsalon, hoeft dit niet altijd te betekenen dat je personeel in je trimsalon aan gaat nemen, maar het kan ook betekenen dat je bepaalde zaken uitbesteedt aan bijvroobeeld een virtual assistent die je helpt met taken die niet in jouw Zone of Genius liggen of  die je gewoonweg teveel tijd en/of energie kosten.

Fase 4: Strategische aanpak – Jezelf misbaar maken
De vierde fase draait om strategisch denken. Het gaat erom je team in staat te stellen je bedrijf te leiden, waardoor je je kunt concentreren op het grotere plaatje. Het gaat erom jezelf misbaar te maken, wat tegenstrijdig kan klinken, maar het is cruciaal voor de groei van je bedrijf. Het stelt je in staat je aandacht te richten op zaken die verder gaan dan de dagelijkse operaties en je blik te richten op toekomstige kansen en groeimogelijkheden.

Fase 5: Nieuwe horizons – Nieuwe plannen maken of je bedrijf verkopen
Tenslotte, in de vijfde fase, maak je een nieuw plan en/of verkoop je je bedrijf en start je iets nieuws. Je hebt je bedrijf tot een succesvolle onderneming opgebouwd, maar nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Of het nu gaat om het verkopen van je bedrijf of het starten van een nieuw avontuur, deze fase is het bewijs van het harde werk en de toewijding die je hebt getoond.

Bij elke nieuwe fase komt het loslaten van de oude, het doorhakken van knopen en het aanvaarden van nieuwe uitdagingen. Het betekent ook het herkennen dat ondernemen gelijk staat aan groei, en dat die groei uit jou moet komen. Dus, welke knoop heb jij door te hakken? Onthoud altijd: “Ik ga het hoe dan ook rocken!” Omdat het uiteindelijk jouw reis, jouw groei en jouw succes is.

In welke fase zit jij?

Mocht je hulp nodig hebben met het bereiken van de volgende stap in de vorm van een business coach? Ik ben hier om je te helpen en te begeleiden op dit pad. Met mijn 16-jaar ervaring als ondernemer van meerdere bedrijven die ik door trial en error heb laten groeien, ben ik de juiste persoon om jou te helpen bij het bouwen van een succesvolle en winstgevende trimsalon. Ik heb alle fouten al voor jou gemaakt 😉

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.