Blog artikelen
Trimmers en allergieën

Ik gebruikte al jaren naar tevredenheid dezelfde shampoo’s zonder problemen, totdat ik een stagiair had die eerst droge handen kreeg en uiteindelijk zelfs fikse huiduitslag en jeuk. Haar dokter dacht dat het waarschijnlijk door het conserveermiddel, de kleurstof of de geur kwam, of een combinatie van de drie die de fabrikant gebruikte. Maar aangezien er…

trimmers allergie

Ik gebruikte al jaren naar tevredenheid dezelfde shampoo’s zonder problemen, totdat ik een stagiair had die eerst droge handen kreeg en uiteindelijk zelfs fikse huiduitslag en jeuk. Haar dokter dacht dat het waarschijnlijk door het conserveermiddel, de kleurstof of de geur kwam, of een combinatie van de drie die de fabrikant gebruikte. Maar aangezien er geen rijm of reden voor is, kan het probleem ook liggen in de manier waarop het wordt ingekocht of gemaakt.

Wat is een allergie?

Een allergie is wanneer het immuunsysteem van het lichaam een ​​stof als schadelijk beschouwt en er overdreven op reageert.  Het zet je immuunsysteem in overdrive. De stoffen die de reactie veroorzaken, worden allergenen genoemd. Als reactie op de vreemde indringer (vanuit het perspectief van het lichaam), maakt het immuunsysteem een ​​antilichaam aan. De taak van dit antilichaam is om het allergeen aan te vallen en uit te schakelen. De symptomen die het gevolg zijn van dit proces worden allergische reacties of reacties genoemd.

Wat zijn allergische reacties?

Symptomen kunnen sterk variëren. Milde reacties kunnen variëren van een licht ongemakkelijk gevoel tot tranende ogen en neus, tot niezen, tot huiduitslag en netelroos, tot verkleurde huid, tot hoofdpijn, en ook in elke combinatie van bovenstaande. Ernstigere reacties kunnen zijn: ademhalingsmoeilijkheden en/of zwelling in de mond en keel. Bovendien kunnen ernstigere reacties leiden tot levensbedreigende aandoeningen. In sommige gevallen is het allergeen in het begin licht reactief, maar kan het na verloop van tijd levensbedreigend worden.

Hoe komen allergenen in contact?
  1. Inademing: het allergeen komt vrij in de lucht. Het kan bestaan ​​uit diffusers, producten die op andere mensen worden aangebracht of zoiets eenvoudigs als het openen van een fles shampoo.
  2. Inslikken: Het allergeen wordt in het lichaam opgenomen. Dit is meestal op voedsel van toepassing.
  3. Absorptie: Het allergeen maakt fysiek contact met de huid en wordt opgenomen.
  4. Injectie: het allergeen wordt in het lichaam geïnjecteerd. Dit is meestal in de vorm van insecten-, spin- of bijensteken.

“Ik had problemen met geuren. Van sommigen krijg ik jeuk, van sommigen een loopneus en van sommigen krijg ik migraine, maar weer anderen geven een heftigere reactie. Ik wist niet dat ik zo allergisch was voor de citrusoliën. Mijn stagiair stond een hond te wassen en toen ze zich naar mij omdraaide en van me schrok . Ik voelde dat mijn gezicht geïrriteerd was, maar het was erger dan ik aanvankelijk door had. Ik heb vier dagen netelroos in mijn gezicht gehad, alleen door in de buurt van het bad te staan. ” —Corine

Welke soorten producten kunnen problemen geven bij trimmers?

Alle producten die we dagelijks gebruiken of waarmee we in contact komen als trimmers, inclusief shampoos, conditioners, verzorgingsproducten, essentiële oliën en geuroliën, reinigingsmiddelen, klanten met te veel parfum op, enzovoort, kunnen voor problemen zorgen.

Hoe kan je allergische reacties voorkomen?

De beste manier om allergische reacties te voorkomen, is door simpelweg de stof waar je op reageert te vermijden, maar daarvoor moet je weten wat het allergeen is en of het op het ingrediëntenetiket staat. Dat is echter niet altijd een gemakkelijke of redelijke optie. Omdat etikettering in de huisdierenindustrie niet is gereguleerd zijn we ook afhankelijk aan de eerlijkheid van de fabrikant. Het is over het algemeen een kleinere populatie mensen die een probleem hebben met een bepaalde stof, dus het wordt hoogstwaarschijnlijk niet vermeld op het SDS (Safety Data Sheet) dat voor alle producten vereist is.

Een kennis is bijvoorbeeld dodelijk allergisch voor aardbeien. Elk product dat aardbeien bevat, zal aardbeien niet als een gevaar vermelden, omdat zo weinig mensen die specifieke allergie hebben. Voor haar is het echt van levensbelang om het wel te weten. Pinda-allergieën komen bijvoorbeeld veel vaker voor en fabrikanten moeten op alle producten noteren of het is gemaakt in een bedrijf waar zelfs noten worden verwerkt.

Hoe zit het met het gebruik van hypoallergene producten?

Zolang het niet het conserveermiddel of de shampoobasis is dat een ingrediënt bevat dat voor problemen zorgt, kunnen hypoallergene producten werken. Omdat veel shampoo’s een basis van kokosnoot gebruiken, kan dit problematisch zijn voor mensen met kokosallergieën. Bovendien bevatten sommige hypoallergene producten geur- en kleurstoffen.

Maar ik moet werken! Ik kan mijn allergenen niet vermijden!

Als je de allergenen die op jou van invloed zijn absoluut niet kunt vermijden, dan is dit een gesprek dat je moet voeren met een arts van jouw keuze om desensibilisatie, antihistamine, corticosteroïden of epinefrinepennen te bespreken.

Wat te doen in geval van nood

Als je een bekende, levensbedreigende allergie hebt, dien je een plan van aanpak te bespreken met je collega’s, werkgever en werknemers, zodat ze voorbereid zijn. Als je alleen werkt , zorg dan voor een medische alarmbelknop of bel 112 en draag een medische ID bij je. Ze hebben getraind personeel om je door een noodsituatie te leiden of om hulp te sturen.

Gelukkig was voor mijn stagiair het vermijden van die producten die een reactie hebben veroorzaakt een goede optie. In de eerste plaats aangezien ze nooit levensbedreigend zijn geweest, maar ik ben ook op zoek gegaan naar andere producten waar ze wel goed op reageerde. Niet iedereen heeft echter zoveel geluk. Op de hoogte zijn van de producten die je gebruikt en de mogelijke effecten ervan, is essentieel om allergische reacties te voorkomen. ✂

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.