Blog artikelen
Katten trimmen ja of nee?

Katten zijn prachtige dieren met een heel eigen karakter. Tijdens mijn stage en in het begin van mijn carrière dacht ik daar echter héél anders over. Ik had eigenlijk niks met katten en tijdens mijn stage moest ik ze tijdens de trimbehandeling altijd in bedwang houden, dus drie keer raden wie elke keer de klos

kattentrimmen

De eerste ervaringen in mijn eigen trimsalon trokken me nu niet bepaald over de streep. Dit betrof vervilte gevallen die mijn man dan in de houdgreep hield om ze geschoren te krijgen (of die ik zelfs nog probeerde te ontklitten omdat de baas dit wilde!) en uiteraard werd dit niet gepikt door de lijdende voorwerpen. Mijn man hield het hierdoor ook na een paar keer wel voor gezien. Bovendien strookte het niet met mijn eigen gevoel. “Dit moest toch anders kunnen?”

Ik ging terug naar de basis en volgde workshops en lezingen. Mijn conclusie was uiteindelijk: Bij katten is net zoals bij het trimmen van honden het succes gerelateerd aan het begrip voor de kat. Hiervoor moet je kennis van het gedrag en de lichaamstaal hebben. Een kat is uniek in zijn houding en gedrag. Ze verschillen in veel opzichten van de hond. De hond maakt het bijvoorbeeld zijn baas graag naar de zin, van de kat wordt daarentegen niet voor niks gezegd dat hij geen baas heeft, maar personeel. Toen ik inzag dat ik moest leren om de kat te begrijpen en hem te accepteren zoals hij is, ging er een wereld voor me open. De signalen van de kat zijn weliswaar subtieler dan die van honden, ze hebben vlijmscherpe tanden en nagels, maar sindsdien ben ik nog nauwelijks gekrabt of gebeten. 

Natuurlijk zijn er altijd katten (net zoals er honden of zelfs mensen zijn met datzelfde gevoel) die al die polonaise niet aan hun lijf willen en je er nooit een plezier mee zal doen, maar door de jaren heen heb ik ervaren dat heel veel katten zelfs van de behandeling genieten en/of erna letterlijk en figuurlijk beter in hun vel zitten. Het voelt echt lonend als je de kat voor je ogen en onder je handen ziet op knappen en je tegelijkertijd de baas uit de brand helpt. Er passeert vanalles de revue: dikke klitten tot vervilting, overmating verharen (ook bij kortharen), haarballen, kromgegroeide of ingegroeide nagels, roos, allergieën, etcetera. Allemaal problemen waarbij je als trimmer voor een passende oplossing kan zorgen. 

Ik ben nog steeds een hondenmens pur sang, maar ik heb echt geleerd van de kat te gaan houden. Het is dat ik al teckels heb en ik het een kitten niet aan kan doen om zijn intrek in ons huishouden te nemen (mijn teckels slopen al de vulling uit al hun speeltjes, ik wil er niet bij nadenken wat ze met een kitten zouden doen), maar anders wist ik het wel!

Daarnaast speelt ook het economische aspect mee of het wellicht interessant is om katten te gaan trimmen ja of nee? De kat heeft de hond als populairste huisdier van de troon gestoten. Er zijn meer katten dan honden, maar stukken minder kattentrimsalons of trimsalons die katten trimmen. Ook zien we in de markt dat de gemiddelde katteneigenaar ook steeds meer geld wil uitgeven aan zijn of haar kat. Trimmen is daar één aspect van en wordt tevens steeds minder als luxe, maar als noodzaak geaccepteerd. Ook ben ik over het algemeen véél minder tijd (30-60 minuten) kwijt aan het trimmen van katten in verhouding tot honden (al gauw minimaal 1,5 uur) en leveren ze me per saldo meer op.

Mijn antwoord dus op de vraag: Katten trimmen, ja of nee? Waarom niet?! 

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.