Blog artikelen
Is het trimmen van honden en katten recessiebestendig?

In de tweede helft van 2008 werden de Amerikaanse en Europese economieën getroffen door het uitbreken van de kredietcrisis. Lang gevestigde banken vielen. Ze hadden zichzelf blootgesteld aan te veel risico’s door krediet te verstrekken aan mensen en bedrijven die hun leningen, hypotheken en creditcards niet terug konden betalen. De vastgoedprijzen daalden. Honderdduizenden mensen verloren…

Is het trimmen van honden en katten recessie bestendig?

In de tweede helft van 2008 werden de Amerikaanse en Europese economieën getroffen door het uitbreken van de kredietcrisis. Lang gevestigde banken vielen. Ze hadden zichzelf blootgesteld aan te veel risico’s door krediet te verstrekken aan mensen en bedrijven die hun leningen, hypotheken en creditcards niet terug konden betalen.

De vastgoedprijzen daalden. Honderdduizenden mensen verloren hun baan, hun huis en bedrijf. De economieën van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de meeste Europese landen gingen in een recessie (dit is wanneer de economie voor twee opeenvolgende kwartalen daalt).

Het kabinet Balkenende IV heeft in 2009 en 2010 in totaal bijna €6 miljard uitgetrokken om de maatschappelijke gevolgen van de kredietcrisis aan te pakken om de werkgelegenheid, bouw, woningmarkt en een duurzame economie te stimuleren. Alle media – kranten, televisie, internet – meldden dat dit de ergste recessie was sinds de beurscrash van 1929 en de Grote Depressie van de jaren ’30.

Hoe verging het de huisdierenbranche in de vijf jaar sinds november 2008?

Het groeide.

Het consumentenvertrouwen was op een historisch dieptepunt. Mensen waren bang. Ze stopten met het kopen van nieuwe auto’s. Ook vierden zij hun vakanties thuis in plaats van naar het buitenland te vliegen. Ze gingen minder uit eten, dronken minder dure cocktails, kochten niet nog een ​​nieuw paar schoenen of een mooie handtas.

Ondertussen bleef de huisdierenbranche groeien.

Natuurlijk waren er berichten over eigenaren die hun honden in de steek lieten, omdat ze het zich niet langer konden veroorloven ze te houden, maar voor het grootste deel floreerde de huisdierenbranche in vergelijking met andere branches.

Als mensen bezuinigen op vakanties, cocktails en schoenen, geven ze nog steeds graag geld uit aan hun huisdier. Dit is geen wetenschappelijke analyse. Dit is mijn subjectieve mening over mijn klanten en hun gedrag tijdens de financiële crisis. En dat heb ik tijdens de pandemie weer gemerkt.

Uit het huisdierenpopulatie-onderzoek dat brancheorganisatie Dibevo en de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) jaarlijks laten uitvoeren, blijkt dat het huisdierbezit tijdens de coronacrisis flink is toegenomen. Vooral honden en katten hebben tijdens de pandemie voor de stijgende trend gezorgd: bijna 25% van de huishoudens heeft een kat en nog net geen 20% een hond. In bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is één of meerdere huisdieren aanwezig. Het totaal aantal huisdieren in Nederland wordt geschat op bijna 27 miljoen. De kattenpopulatie stijgt naar 3,1 miljoen en de hondenpopulatie naar 1,9 miljoen. (Bron: Dibevo)

Dus als de tijden goed zijn, geven mensen geld uit aan hun huisdieren. In moeilijke tijden geven mensen geld aan hun huisdieren. Ons bedrijf groeide zeker tijdens de recessie. Bovendien zagen we in deze jaren veel nieuwe huisdiergerelateerde bedrijven openen.

Dus ja, ik denk dat het over het algemeen veilig is om te zeggen dat de huisdierenbranche recessiebestendig is.

Dit is natuurlijk geen garantie voor succes. Andere factoren spelen een rol wanneer je je eigen bedrijf runt. Jouw bedrijf kan worden beïnvloed door toegenomen concurrentie. Of als je detailhandel hebt, kan je verkoop worden ondermijnd door internetverkopen of een grote discountsupermarkt die betere prijzen kan bieden. Ik ben van mening dat de huisdierenbranche – en honden- en kattentrimmen in het bijzonder, een goede zaak is.

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.