Blog artikelen
Hoe je je baan kunt opzeggen en je droom kunt leven

De Kracht van Kleine Stappen Welkom bij een nieuw avontuur in zelfontdekking en persoonlijke groei, waarin ik je meeneem in een verhaal over moed verzamelen om je baan op te zeggen en je ware roeping te volgen. Dit is geen verhaal over een plotselinge, grote doorbraak, maar eerder een reis van vele kleine, betekenisvolle stappen….

Leef je droom als hondentrimster
De Kracht van Kleine Stappen

Welkom bij een nieuw avontuur in zelfontdekking en persoonlijke groei, waarin ik je meeneem in een verhaal over moed verzamelen om je baan op te zeggen en je ware roeping te volgen. Dit is geen verhaal over een plotselinge, grote doorbraak, maar eerder een reis van vele kleine, betekenisvolle stappen.

Stap 1: Kleine, Dagelijkse Acties

Het eerste en meest cruciale inzicht dat ik met je wil delen, is het belang van consistente, dagelijkse acties. Toen ik me overweldigd voelde door de kloof tussen waar ik was en waar ik wilde zijn, besloot ik me te richten op één klein ding per dag dat me dichter bij mijn doel zou brengen. Deze aanpak, hoewel eenvoudig, was een game-changer. Het gaat niet om grote, dramatische gebaren, maar om de kracht van gestage, dagelijkse inspanningen. Elke dag een stap zetten, hoe klein ook, bouwt momentum en vertrouwen op.

Stap 2: Bescherm Je Droom

Als tweede stap benadruk ik het belang van het beschermen van je droom. Wanneer je een nieuwe richting in je leven inslaat, is het essentieel om deze te koesteren en te beschermen zoals je een klein kind zou doen. Dit betekent niet dat je je dromen voor jezelf moet houden, maar wel dat je ze moet delen met de juiste mensen en op de juiste manier. Een ‘liftpraatje’ kan hierbij helpen: een eenvoudige, duidelijke uitleg van je plan dat het beschermt tegen misverstanden en negatieve invloeden.

Stap 3: Rij op Twee Surfplanken

De derde stap is wat ik ‘op twee surfplanken rijden’ noem. Dit betekent dat je soms moet balanceren tussen je huidige situatie en de toekomst die je voor jezelf aan het creëren bent. Het is oké om een tijdje in beide werelden te leven, waarbij je geleidelijk de overstap maakt van de ene naar de andere. Deze aanpak verlicht de druk en geeft je de ruimte om geleidelijk en met vertrouwen te bewegen richting je nieuwe pad.

Stap 4: Elke Stap Telt

Een andere krachtig ritueel dat ik heb ontdekt, is ‘wandelen naar wie je wordt’. Dit is een metaforische uitdrukking die betekent dat elke stap die je zet, hoe klein of schijnbaar onbeduidend ook, je dichter bij je uiteindelijke doel brengt. Of je nu letterlijk naar je werk loopt of metaforisch stappen zet in je project, zie elke beweging als een vooruitgang naar de toekomstige jij. Dit is een oefening in mindfulness en doelgerichtheid, waarbij elke actie een stap dichter bij je droom betekent.

Stap 5: Onderdompeling in je Nieuwe Wereld

De vijfde stap is het volledig onderdompelen in de wereld waarin je wilt stappen. Omring jezelf met mensen die al doen wat jij wilt doen, lees boeken over het onderwerp, neem deel aan workshops, en luister naar podcasts die je inspireren en motiveren. Deze onderdompeling is cruciaal omdat het je denken en handelen vormgeeft en je voorbereidt op je nieuwe leven. Het helpt je ook om je netwerk op te bouwen en te leren van de ervaringen en fouten van anderen.

Het Belang van Consistentie en Actie

Nu we de kernstappen hebben verkend, wil ik het belang benadrukken van consistentie en actie in het nastreven van je roeping. Het kan verleidelijk zijn om te wachten op het ‘juiste moment’ of tot je een compleet plan hebt. Maar de realiteit is dat consistentie – het dagelijks doen van zelfs de kleinste acties – veel krachtiger is dan af en toe grote sprongen maken. Consistentie bouwt niet alleen een solide basis voor je droom, maar helpt ook om je vaardigheden te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Terwijl intuïtie en innerlijke roepingen van onschatbare waarde zijn, worden ze pas echt betekenisvol als ze worden omgezet in actie. Het gaat niet alleen om het luisteren naar je innerlijke stem, maar ook om het nemen van concrete stappen om je dromen te realiseren. Onthoud dat wat van buitenaf als een grote sprong kan lijken, in werkelijkheid het resultaat is van talloze kleine stappen.

Het Omarmen van Verandering en De Kracht van Geduld

Verandering omarmen is een fundamenteel aspect van je reis naar je ware roeping. Deze stap gaat over het herkennen en accepteren van de noodzaak voor verandering in je leven en carrière. Het vereist moed om te erkennen dat wat je nu doet niet langer resoneert met wie je bent en wie je wilt zijn. Deze acceptatie is de eerste stap naar een diepgaande transformatie.

Terwijl je deze reis begint, is het belangrijk om geduld te hebben met jezelf en het proces. Grote veranderingen gebeuren niet van de ene op de andere dag. Het ontwikkelen van geduld helpt je om gefocust en gemotiveerd te blijven, zelfs als de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Geduld is de metgezel van wijsheid en een cruciale factor voor langetermijnsucces.

Netwerken en Gemeenschap

Een ander belangrijk element in het nastreven van je roeping is het bouwen van een sterk netwerk. Verbind jezelf met gelijkgestemde individuen, mentoren en groepen die dezelfde interesses delen. Netwerken biedt niet alleen kansen voor professionele groei, maar ook voor persoonlijke ondersteuning en inspiratie. Het vinden van een community van mensen die je ondersteunen en begrijpen, is essentieel. Deze community kan dienen als een bron van motivatie, advies en feedback. Het kan ook een veilige ruimte bieden waar je je ideeën kunt testen en ontwikkelen. Het belang van een ondersteunende community kan niet worden overschat op je reis naar zelfontplooiing.

Zelfreflectie en Innerlijke Groei

Een essentieel onderdeel van je reis is zelfreflectie. Dit betekent tijd nemen om naar binnen te kijken, je motivaties, angsten en dromen te begrijpen. Zelfreflectie helpt je om bewuste keuzes te maken die in lijn zijn met je ware zelf en je langetermijndoelen. Het stelt je ook in staat om te leren van je ervaringen en jezelf voortdurend te verbeteren.

Innerlijke groei is vaak het resultaat van het overwinnen van uitdagingen en obstakels. Elke uitdaging die je tegenkomt op je pad naar je roeping is een kans om te leren en te groeien. Deze ervaringen versterken niet alleen je veerkracht, maar bieden ook waardevolle lessen die je verder kunnen helpen in je ontwikkeling.

Obstakels Overwinnen en Successen Vieren

Het is onvermijdelijk dat je op je reis obstakels tegenkomt. Deze obstakels moeten echter worden gezien als kansen om te leren en je aan te passen. Ze testen je vastberadenheid en creativiteit, en bieden de kans om je aanpak te herzien en te verbeteren. Het overwinnen van deze hindernissen maakt de overwinning des te zoeter. Het is belangrijk om elk succes, hoe klein ook, te vieren. Deze vieringen erkennen je harde werk en de voortgang die je hebt gemaakt. Ze dienen ook als herinneringen aan je vermogen en potentieel. Door je successen te vieren, bouw je zelfvertrouwen op en blijf je gemotiveerd op je pad.

 Balans Vinden en Behouden

Een sleutelfactor in het nastreven van je droom is het vinden en behouden van balans. Dit gaat niet alleen over werk en privé, maar ook over het vinden van een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, ambitie en geduld, actie en reflectie. Een gebalanceerde aanpak zorgt ervoor dat je energiek blijft en burn-out vermijdt, terwijl je consistent werkt aan je doelen. Het leven is onvoorspelbaar en je pad naar succes zal dat ook zijn. Het vermogen om flexibel en aanpasbaar te zijn in het licht van veranderingen en uitdagingen is essentieel. Dit betekent soms je strategieën aanpassen, nieuwe methoden uitproberen en openstaan voor onverwachte mogelijkheden.

Passie Onderhouden en een Duurzame Toekomst Creëren

Je passie is de brandstof voor je reis. Het is cruciaal om deze passie levendig te houden, zelfs als de weg moeilijk wordt. Dit kan betekenen dat je regelmatig terugkeert naar je ‘waarom’, jezelf herinnert aan de redenen achter je droom, en jezelf onderdompelt in activiteiten en gemeenschappen die je vlam brandend houden.

Terwijl je streeft naar het bereiken van je doelen, is het belangrijk om duurzaamheid in gedachten te houden. Dit betekent het creëren van een levensstijl en werkethiek die je op de lange termijn kunt volhouden. Het gaat om het vinden van een ritme dat je toelaat om te groeien en te bloeien, zonder jezelf uit te putten.

Zelfcompassie en Levenslang Leren

Een van de meest belangrijke aspecten op je reis is zelfcompassie. Wees zacht voor jezelf bij tegenslagen en begrijp dat elk pad zijn uitdagingen heeft. Zelfkritiek kan soms de kop opsteken, maar het is belangrijk om jezelf te herinneren aan je groei en vooruitgang. Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip als je zou doen met een goede vriend die door een soortgelijke reis gaat. Beschouw je reis niet als een bestemming, maar als een proces van levenslang leren. Elke ervaring, of het nu een succes of een mislukking is, biedt waardevolle lessen. Sta open voor nieuwe ideeën, benaderingen en inzichten. De bereidheid om te blijven leren en groeien is wat uiteindelijk tot blijvend succes en vervulling leidt.

We hebben een reis verkend die zowel extern als intern is. Van het zetten van kleine, dagelijkse stappen tot het omarmen van zelfcompassie en levenslang leren, het pad naar het volgen van je roeping is veelzijdig en dynamisch. Het vereist moed, doorzettingsvermogen, en vooral een diep geloof in jezelf en je dromen.

Onthoud dat je niet alleen bent op deze reis. Er zijn communities, bronnen en verhalen van anderen die vergelijkbare paden hebben bewandeld. Zoek inspiratie en steun in hun ervaringen en deel de jouwe. Samen vormen we een geweven tapijt van verhalen en lessen die ons allen helpen te groeien en te bloeien.

Wat je roeping ook is, het pad ernaartoe is een van de meest verrijkende ervaringen die je kunt hebben. Het is een pad van zelfontdekking, persoonlijke groei en uiteindelijk, het vinden van een diepe, betekenisvolle verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.