Blog artikelen
Hoe ik de opleiding Hondentrimmen heb ervaren aan De Trimacademie

Oud-student Lindsay de Ruijter-Haverkamp vertelt hoe zij de opleiding Hondentrimmen heeft ervaren aan De Trimacademie: In 2019 ben ik gestart met mijn opleiding Hondentrimmenn aan de Trimacademie, het triminstituut dat door Jessica Kremer -Frijling is opgezet. Waarom ik de opleiding aan de Trimacademie heb gekozen, was vooral door de ruime opzet van het lesprogramma en…

Ervaring Trimacademie

Oud-student Lindsay de Ruijter-Haverkamp vertelt hoe zij de opleiding Hondentrimmen heeft ervaren aan De Trimacademie:

In 2019 ben ik gestart met mijn opleiding Hondentrimmenn aan de Trimacademie, het triminstituut dat door Jessica Kremer -Frijling is opgezet. Waarom ik de opleiding aan de Trimacademie heb gekozen, was vooral door de ruime opzet van het lesprogramma en dat ze aangesloten zijn bij branchevereniging ABHB (Algemene Belangenvereniging voor het Hondtoilleteer Bedrijf).

Hoe ik mijn weg naar van keuze opleiding naar mijn diploma heb ervaren aan de Trimacedemie, kort samengevat: Beste Keuze Ooit.

Met de juiste leerweg en aansturing van docent en hulp, ben ik de trimster geworden die ik wilde worden.

De Trimacademie heeft meerdere locaties in Nederland. Zelf heb gekozen voor locatie Vught, omdat deze locatie het meest gunstigste voor mij was qua afstand van mijn woonplaats. Hier is Animaren trimsalon gevestigd, de trimsalon van docent Elke.

Ik heb gekozen voor De Trimacademie omdat ik een trimopleiding wilde volgen, waardoor – als ik mijn diploma behaald had- volledig achter mij zelf en mijn vak kan staan met de benodigde kennis van hond, huid en vacht, en in het vooruitzicht, een eigen bedrijf te starten. Uiteraard ben je nooit uitgeleerd in ons vak en ga je ook nog na de opleiding, zoals ik zou zeggen de puntjes op de i zetten, door middel van workshops etc. te volgen. De Trimacademie zet zich in voor de trimmers met diploma!

Theorie en washulp /werkvoorbereider

Door de uitgebreide lesstof kom je veel te weten. Je gaat merken dat je deze kennis nodig hebt in praktijk. Alles wat aan bod komt op school, ga je steeds meer toepassen op je stage. Ik vond het heel prettig dat ik mijn kennis op deed op school en het op stage ging toepassen. Zo begin je bij het begin en vorder je je steeds verder.

Ik vind de theorie heel belangrijk. Niet alleen voor het welzijn van de hond, maar ook de klant en niet in de laatste plaats jezelf. We kregen hierin goede uitleg van Eke op de lesdagen. Ook de aanschaf van de juiste materialen en de kennis van de vachtsoorten komen groots aan bod. In het begin ben je uiteraard een leek op dit gebied, Fijn dat je hier samen naar wordt gekeken en waar nodig geholpen wordt.

De wasdag en hulp voorbereiding

Hier hebben we les over gehad op school en je gaat dit ook toepassen in de praktijk en op je stage. Ik vond het erg fijn dat je juiste uitleg krijgt op school buiten je stage over shampoo’s, wassen en voorbereiden. Module I wordt afgesloten met een theorie- en een praktijktoets en als je deze met goed gevolg afsluit, heb je al een certificaat in de pocket en is de eerste mijlpaal behaald!

Module II en III

Je leert hoe je een hond in model kan zetten op basis van de anatomie en balans- symmetrie. Toch fijn om een paar mooie rechte berenpootjes te kunnen creëren als de hond die niet heeft. Ik kwam er achter dat het meer is dan een model in zetten. Het is eerst je model bekijken! Hoe leuk is het als je optisch gezien dit mogelijk kan maken. Het is niet zomaar scheren en modelleren. Hier begon het bij mij naar meer te smaken en had ik de smaak te pakken! Hoe geweldig ik het vond dat ik dit kon, Gewoon prachtig. Je wilt dit kunnen en je wil beter worden. Dit werd het startsein om ervoor te gaan!

Als je interesse ligt bij de lesstof zal je het snel oppakken. Bij mij was het een kwestie van herhalen, herhalen, herhalen. Zolang je dat doet, zal je gaan merken dat je steeds meer weet. Aangezien ik toen ik startte 34 was, twee kinderen, twee honden en een man die internationaal chauffeur is he en daarnaast nog mijn werken stage, was dit best een opgave. Iedere avond was ik aanloop naar het examen aan het studeren. Maar Jessica was mijn inspiratie. Zij heeft voor hetere vuren nog als ik gestaan voor ze aan de opleiding begon. ‘Ik kan dit ook.” Zei ik tegen mezelf. En wilde voor mezelf niet falen. Helaas was de stress van het theorie examen me te veel geworden en was ik hiervoor eerst gezakt.
Dit was een vreselijk baalmoment, want aan het leren had het niet gelegen. Ik heb het gelijk weer opgepakt, het her-examen aangevraagd en opnieuw op examen gegaan. Deze keer was ik gelukkig geslaagd. Waarschijnlijk was het me allemaal iets te veel geworden. Zo merk je dat soms even gas terug ook goed kan doen.

Gelukkig had ik ook een goede band met mijn klasgenoten, waardoor we ook veel aan elkaar konden vragen en overleggen. Maar ik ben blijven zeggen:  waar een wil is, is een weg.

Praktijkdagen

Wanneer je de juiste kandidaat gevonden hebben voor de praktijkdag, is het tijd om op de opleiding je kniptechnieken te laten zien die je geleerd heb op je stagebedrijf. De docent zal op deze dag bekijken hoe jij je materialen gebruikt, de omgang met de hond en je eindresultaat is. Ik vond dit een prettig idee, omdat hier goed gekeken word of je bijna klaar ben voor de examens of dat je bijvoorbeeld een betere techniek moet aanleren of toepassen. Ik vond dit heel leerzaam. Dat de ergonomie onder de loep genomen wordt op stage en op school vond ik belangrijk. We willen natuurlijk ons vak lang blijven doen zonder gebreken.

De examens

 

Het blijft een spannend moment en niet te vergeten een momentopname .  Zo knipte ik bij wijze van spreken de sterren van de hemel en zo kon ik er een dag bij hebben dat het niet meezat. Ik had mezelf ook voorgenomen dat ik het over me heen zou laten komen. Je kan er alleen maar van leren. Ook mijn examens heb ik allemaal afgelegd in Vught. Het was inmiddels een vertrouwd plekje geworden en mijn docente Elke was er dan ook bij als examenleider, wat een fijn en vertrouwd gevoel gaf. De examinators zijn vriendelijk en gaven een duidelijke uitleg hoe het in zijn werk ging. Een uur voor een onderdeel dat je krijgt aangewezen op de hond vond ik meer dan voldoende. Op mijn stage leren wij om op tijd te knippen. Dit komt tijdens je examens zo goed van pas! Je kan beter tijd overhouden dan te weinig tijd hebben.

Raspresentatie

Het was zo mooi om te zien hoe heel de klas zich gevorderd had en interesses had opgebouwd in een bepaald ras wat hun aansprak. Het was ook wel een beetje spannend moment als je op dat moment net de juf bent en de klas jouw raspresentatie moet presenteren, maar ook leerzaam en super leuk!

 

Stage

De aangegeven stagedagen en -uren die er worden geadviseer,d heb je echt nodig. Je zal merken dat je zelfs daarna nog veel zal leren.
Zorg dat je bij een goed stagebedrijf terecht komt. Zij begeleiden je naar je examens, Zij zorgen ervoor dat je je kniptechniek leert. Ik ben erg dankbaar. Door Jessica ben ik bij mijn stagebedrijf terecht gekomen, waar ik ook nu nog heel goed op mijn plaats ben: Hondentrimsalon Rachelle, Zij heeft veel energie in mij gestoken. Ik ben ook haar ontzettend dankbaar dat zij altijd in mij is blijven geloven. En nog steeds, want inmiddels werk ik bij haar!

Wees dankbaar voor je stage Die zorgen ervoor dat jij je examens behaald!Slotwoord

Ik heb mijn praktijkexamens allemaal in één keer gehaald. Dit is iets waar ik nu nog steeds ongelooflijk trots op ben, maar zonder hulp van iedereem was ik nooit zo ver gekomen als ik nu ben. Tuurlijk, je moet het zelf doen, maar met de juiste scholing en de juiste mensen om je heen kom je er echt wel. Wat ik graag wil meegeven aan alle studenten en aspirant-studenten van De Trimacademie:

  • Als het het niet linksom lukt, dan maar rechtsom. Ook al is het pad langer.
  • Als de wil er is, is er een weg. Met de juiste mensen om je heen kom jij waar je wil zijn

Ik ben nog steeds blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik ga nu blij naar mijn werk en geeft mijn voldoening uit mijn dag.

Hoe fijn zou dat zijn dat jij dit ook kan ervaren?

Ik wens je geluk in je opleiding en je zal mij begrijpen als jullie ook zo ver zijn. En zo ver kom jij ook! Volg gewoon je pad.

Liefs,

Lindsay de Ruijter-Haverkamp

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.