Blog artikelen
Het leertempo

Afgelopen weekend vond de tentoonstelling in Maastricht plaats. Helaas was het nog niet mogelijk om als bezoeker aanwezig te kunnen zijn, maar mijn Facebook tijdlijn stond vol met uitslagen en winnaars. Ik vind het altijd geweldig om hier naar te kijken. Om te controleren wat ik weet en soms ook om nieuwe dingen te leren….

Leertempo honden trimmen

Afgelopen weekend vond de tentoonstelling in Maastricht plaats. Helaas was het nog niet mogelijk om als bezoeker aanwezig te kunnen zijn, maar mijn Facebook tijdlijn stond vol met uitslagen en winnaars. Ik vind het altijd geweldig om hier naar te kijken. Om te controleren wat ik weet en soms ook om nieuwe dingen te leren.

Er zijn meer dan 400 rassen erkend door de FCI . Nog steeds komen daar nieuwe rassen bij en soms weet ik niet altijd hoe ze er uit behoren te zien, wat mooie exemplaren van het ras zijn, zolang ik maar weet hoe de hond er uit moet zien als er op een dag een exemplaar mijn trimsalon binnen komt lopen. En dat ik de kennis en middelen heb om te zorgen dat ik de hond er uit laat zien zoals hij er uit zou moeten laten zien. Zo kijk ik ook jaarlijks naar Crufts (live of online).

Ik vergelijk een kersverse student graag met een droge spons. Er valt zoveel te leren als het gaat om het professioneel verzorgen van huisdieren. Je zuigt het allemaal op, zuigt het op, zuigt het op. Met onze opleiding is een van de dingen waarmee ik het altijd rekening probeer te houden, dat we een programma van 100 dagen (wat ongeveer gelijk staat aan 800 uren) nemen en wat het me al die jaren heeft gekost om het alleen te verzamelen en het  in slechts 800 uren comprimeren. Dus het maakt het leren een stuk beknopter en veel gerichter. We weten precies waar de student heen moet. Ik beschouw die nieuwe leerlingen als droge sponsen en hoeveel informatie ze moeten opnemen totdat die spons behoorlijk vochtig is. Je kan ze een beetje kunnen uitwringen waardoor ze iets meer kunnen absorberen en ze nogmaals wat uitwringen en ze nog een beetje meer kunnen absorberen. Als ik aan leren denk, denk ik aan die kersverse student als die droge spons.

Dan heb je die tussenfase. Die fase kan echt heel lang duren. Soms gaat het nooit weg. Dat noem ik intermediair niveau. Op dit niveau heb je genoeg kennis, je leert niet meer als een droge spons. Maar ineens hoor je iets en vraag je je af of dat zou kunnen werken. Je begint dingen op een rijtje te zetten en verbinding te maken. Maar er is altijd iets nieuws dat je kunt leren en er is iets anders dat je kan doen om je werk sneller, effectiever en lonender te maken. Het helpt echt om de burn-out te minimaliseren als je je blijft realiseren dat je nooit aan het einde van je leerproces komt.

Zelfs als je het hoogste niveau bereikt dat ik als meesterschap of expert beschouw, begint het leren echt vooruit te gaan en dat is waar je nieuwe dingen begint samen te stellen en het voor je te laten werken. Het is een heel lange reis geweest en ik heb geleerd, ik heb geleerd en geleerd hoe ik mezelf beter en sneller kan maken. Ik breng voortdurend aanpassingen en veranderingen aan op basis van meer informatie en dingen die ik leer. Ik neem mijn basiskennis als uitgangspunt en ik pas aan waar nodig. Ik kan naar het trimwerk kijken, ik kan naar bedrijfsvoering kijken en ik kan ideeën en inspiratie opdoen op andere gebieden en deze in mijn bedrijf, werk en bedrijfsvoering verweven.  Dat geldt ook voor jou, misschien hoor, lees of zie je iets , dat je dag zoveel gemakkelijker kan maken.

Het zijn maar een kleine dingen. Je maakt niet langer deze grote sprongen in het vergaren van je kennis, maar je kan kleine aanpassingen maken om de staat van expert te bereiken waar je alleen maar beter en beter wordt. Je bent echt in staat om veel verschillende dingen te combineren om het voor je te laten werken.  Dat is wat zo geweldig is aan het professioneel trimmen van huisdieren. Er bestaat absoluut geen  zwart-wit aanpak in ons vak en er je komt nooit op een punt waar je alles weet. Er is altijd meer te leren. Er is altijd nets dat je kunt veranderen, je kunt aanpassen, dat je kunt toepassen om het net een beetje makkelijker te maken waardoor je het gevoel van voldoening krijgt dat het werkt. Of zelfs als het niet werkt. Het is een kwestie van kleine veranderingen aanbrengen  en je moet ergens moet beginnen. Soms is het gewoon een kwestie van aanpassen, aanpassen en aanpassen net zo lang totdat het perfect is.

Ik daag je uit om op zoek te blijven gaan naar informatie en om kennis op te blijven doen. Het helpt echt om je werk, je dag interessanter te maken en om je carrière en leven meer voldoening te geven.

 

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.