Blog artikelen
Het is volkomen normaal om boos te worden!

Hoe meegaand, vriendelijk of geduldig je ook bent, er zijn altijd honden of katten die zó moeilijk of gemeen zijn, dat je soms even moet weglopen en even de tijd moet nemen om tot jezelf te komen, voordat je er een raamsticker van maakt (of minder subtiel gezegd: voordat je ze wurgt).   Ik besef…

Het is volkomen normaal boos te worden

Hoe meegaand, vriendelijk of geduldig je ook bent, er zijn altijd honden of katten die zó moeilijk of gemeen zijn, dat je soms even moet weglopen en even de tijd moet nemen om tot jezelf te komen, voordat je er een raamsticker van maakt (of minder subtiel gezegd: voordat je ze wurgt).

 

Ik besef me heel goed dat die laatste zin enorm hard over kan komen. Zeker van iemand die holistisch trimmen als haar werkwijze promoot. Want als je staat voor het beoefenen van positieve methodes, raak je nooit gestrest, ben je net Sneeuwwitje en kan je op een magische wijze contact met alle dieren maken. Er bestaat nooit zoiets als een slechte ervaring! Ik ben tenslotte altijd voor een angst- en stressvrije omgeving en situatie…

Mocht je het nog niet doorhebben, de vorige alinea was sarcastisch bedoeld. Het is heel normaal om je gefrustreerd, boos, ongeduldig en van streek te voelen. Vooral als het om iets gaat waar je zoveel van houdt! Ik ben een voorstander van trimmen zonder dwang, maar ik ben ook een voorstander van het wegnemen van het stigma dat alles in het leven maar perfect moet zijn. Het is niet gezond om te verwachten dat iemand, of ze zichzelf nu holistisch noemen of niet, emoties niet mag voelen of helemaal uitschakelt. Gevoelens zijn een menselijk instinct, net zoals voor elk ander dier in het dierenrijk. Het is dus volkomen belachelijk om te denken dat het mogelijk is om te bepalen hoe je je voelt. We zijn fysiek, mentaal en emotioneel ontworpen om te voelen en ons uit te drukken via ons eigen autonomisch zenuwsysteem. Dit is het zenuwsysteem dat buiten onze wil werkt en vooral de werking van inwendige organen, waaronder de ademhaling, spijsvertering en het verwijden en vernauwen van onze bloedvaten (wat ook de hartslag beïnvloedt) regelt.

Ja, ik zie mezelf als holistisch trimmer, maar ik pretendeer nooit dat ik het perfecte voorbeeld ben. Je wil mij ook niet zien als ik net mijn bed uit rol of als een van mijn kinderen (ik ben moeder van een zoon van 2 en 19 jaar en ik hou van ze met heel mijn hart), het bloed onder mijn nagels vandaan haalt. Er zijn ook momenten dat ik hen achter het behang kan plakken! Ja, ik leef vanuit de holistische visie, maar ik investeer ook in mijn eigen ontwikkeling om anderen te blijven leren en inspireren om de beste versie van zichzelf te zichzelf te zijn.

Ik vind het dus volkomen normaal om boos te worden!

Emoties laten zich nu eenmaal niet makkelijk manipuleren. We leren studenten over het autonome zenuwstelsel, specifiek over het sympatische zenuwstelsel. Dit is het gebied waar de ‘vecht- of vlucht – reactie’  die bij een dier vaak als ‘agressie’ wordt aangemerkt.

Gedrag is het gevolg van een emotie en emotie is instinctief. 

Dus als je de volgende keer merkt dat je boos wordt. Het is volkomen normaal, maar laat het voorbij gaan. Wees dus een beetje lief voor jezelf als je jezelf betrapt op deze emoties. En vergeet ook niet op dezelfde manier naar de dieren in jouw zorg te kijken.

 

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.