Blog artikelen
Het creëren van bewuste verbinding met dieren in jouw trimsalon

Als honden- en kattentrimmers streven we ernaar om een positieve en comfortabele ervaring te bieden aan onze harige klanten. Vanuit een holistische visie is het belangrijk om verbinding te maken met het dier op alle vijf de holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch. In dit blogartikel bespreek ik hoe je bewust verbinding kunt…

Verbinding dieren trimsalon

Als honden- en kattentrimmers streven we ernaar om een positieve en comfortabele ervaring te bieden aan onze harige klanten. Vanuit een holistische visie is het belangrijk om verbinding te maken met het dier op alle vijf de holistische niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch. In dit blogartikel bespreek ik hoe je bewust verbinding kunt creëren met het dier op de trimtafel en in jouw trimsalon.

Vanuit mijn eigen zoektoch naar verdieping en bewustwording in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en als trimster, ben ik mij de afgelopen jaren gaan bekwamen in allerlei holistische behandelingen, zoals het werken met etherische oliën, Healing Touch for Animals en Reiki wat uiteindelijk erin heeft geresulteerd dat ik ben gestart met de opleiding tot Holistisch Therapeut en Reiki Trainer. Holisme gaat uit van 5 niveau’s en het idee is dat alles met elkaar in verbinding staat. Jouw emoties staan niet los van jouw gedachten en jouw lichaam is verbonden met je ziel. Wanneer je op het ene niveau uit balans bent, merk je dat ook op een of meerdere andere niveau’s. Bedenk je maar eens als je boos bent of stress ervaart, dan merk je dit ook in je fysieke lichaam. Het is belangrijk om het dier op jouw trimtafel ook als meer dan zijn fysieke lichaam te zien en dus ook rekening te houden met de andere niveau’s: 1. Fysiek 2. Emotioneel 3. Mentaal 4. Spiritueel 5. Energetisch. In onderstaande tekst zal ik wat voorbeelden benoemen:

  1. Fysiek niveau: Zorg voor een comfortabele en veilige omgeving voor het dier. Dit begint met een schone en goed georganiseerde trimsalon. Zorg ervoor dat de trimtafel op een goede hoogte staat en dat dier zich niet kan bezeren. Gebruik de juiste borstels en kammen om de vacht te verzorgen zonder pijn of ongemak te veroorzaken. Een zachte aanraking en rustige benadering dragen bij aan een positieve fysieke ervaring voor de hond.
  2. Emotioneel niveau: Leer de lichaamstaal van het dier te lezen om te begrijpen hoe hij zich voelt. Let op tekenen van stress, angst of ongemak en pas je benadering hierop aan. Praat op een rustige, vriendelijke toon met het dier en geef hem geruststellende signalen. Beloon hem  met een vriendelijk woord of een beloning als hij zich goed gedraagt of ontspant. Dit helpt om een emotionele band op te bouwen en het vertrouwen van het dier te winnen.
  3. Mentaal niveau: Stimuleer de mentale gezondheid van het dier door een rustige en voorspelbare omgeving te creëren. Zorg voor een vaste routine tijdens het trimmen, zodat het dier weet wat hij kan verwachten. Geef hem de tijd om aan de situatie te wennen en zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Probeer zoveel mogelijk stressfactoren te verminderen, zoals harde geluiden of plotselinge bewegingen.
  4. Spiritueel niveau: Dit heeft niks met religie te maken, maar met zijn essentie en zielsmissie. Benader de dier met respect en empathie, en erken zijn unieke persoonlijkheid en behoeften. Wees je bewust van de diepere verbinding die je met het dier kunt opbouwen en hoe dit het trimproces kan beïnvloeden. Geef hem de ruimte om zijn eigen tempo te bepalen en zich op zijn gemak te voelen. Door met liefde en compassie te werken, kun je een spirituele band met het dier creëren en zijn welzijn bevorderen.
  5. Energetisch niveau: Wees je bewust van de energie die je uitstraalt tijdens het trimmen en de energie van het dier. Een kalme en zelfverzekerde houding heeft een positief effect op het dier en helpt hem om zich op zijn gemak te voelen. Probeer eventuele spanning of stress los te laten en focus op het uitstralen van positieve energie. Je kunt ook gebruik maken van kalmerende technieken, zoals aromatherapie of zachte muziek, om een ontspannen en rustgevende sfeer in de trimsalon te creëren.

Het creëren van bewuste verbinding met dieren in jouw trimsalon en op de trimtafel is essentieel voor het waarborgen van hun welzijn en comfort. Door aandacht te besteden aan alle vijf de holistische niveaus – fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch – kun je een diepere band opbouwen met het dier en een positievere ervaring bieden tijdens het trimmen. Onthoud dat elk dier uniek is, en pas je benadering en technieken aan om tegemoet te komen aan de individuele behoeften van elk dier. Door met liefde, respect en empathie te werken, zal jouw trimsalon een plek worden waar zowel jij als de dieren zich op hun gemak en verbonden voelen.

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.