Blog artikelen
Gebruik van droogshampoo en -producten bij katten

Wanneer een kat in de trimsalon komt voor een behandeling is dat meestal omdat de eigenaar tegen een probleem aanloopt. De kat is bijvoorbeeld geklit, vervilt, vies, stinkt, enorm in de rui of verliest veel huidschilvers. Hoewel er in de meeste van bovenstaande gevallen niets boven een ouderwetse wasbeurt met water en shampoo gaat, is…

TRIM Blog Foto's (11)

Wanneer een kat in de trimsalon komt voor een behandeling is dat meestal omdat de eigenaar tegen een probleem aanloopt. De kat is bijvoorbeeld geklit, vervilt, vies, stinkt, enorm in de rui of verliest veel huidschilvers. Hoewel er in de meeste van bovenstaande gevallen niets boven een ouderwetse wasbeurt met water en shampoo gaat, is dit in de praktijk niet voor alle katten weggelegd. In deze gevallen kunnen we gebruik maken van droogshampoo.

Wat is droogshampoo?

Droogshampoo is een reinigingsproduct waarbij naspoelen met water niet nodig is. Het absorbeert overmatig talg, verwijderd vuil en maskeert geurtjes. Er zijn verschillende soorten droogshampoo’s op de markt:

 • Schuim: dit masseer je tegen de haargroei in. Daarna droog je de vacht na met een handdoek.
 • Sprays en spuitbussen: Voor katten zijn de spuitbussen met drijfgas minder geschikt, omdat zij vaak schrikken van het geluid die worden veroorzaakt door het drijfmiddel.
 • Poeder: Poeder verspreid je door de vacht. Het nadeel is dat de vacht hier wit van wordt, dus het is noodzakelijk om overtollig poeder en vuil te verwijderen door grondig te borstelen en te kammen.

Voordelen en nadelen

Het gebruik van droogshampoo zorgt ervoor dat je meer tijd tussen gewone wasbeurten kunt laten. Het is makkelijk en snel te gebruiken, waardoor het proces voor de kat ontspannend en plezierig verloopt. Je moet je echter altijd bedenken dat het slechts werkzaam is als een snelle schoonmaak en niet als vervanging van een echte wasbeurt met water en shampoo.

Wanneer maak je gebruik van droogshampoo?

Er zijn verschillende situaties waarin gebruik gemaakt kan worden van droogshampoo:

 1. Wanneer je van huis bent of onderweg, bijvoorbeeld op vakantie of in de auto
 2. Bij kleine ongelukjes (urine, braaksel, etc.)
 3. Bij katten die te angstig zijn om gewassen te worden
 4. Bij oudere katten
 5. In gevallen wanneer de kat niet nat mag worden, zoals na een operatie

Net als bij reguliere shampoo’s is het belangrijk om de droogshampoo te kiezen die geschikt is voor het huid- en vachttype van de kat. Er zijn verschillende producten beschikbaar:

 • Droogshampoo speciaal voor het gezicht geschikt
 • Talgregulerend; voor de vette vacht
 • Voor huidproblemen zoals roos, onprettige geurtjes, overmatig haarverlies, vette of droge en doffe vacht
 • Rustgevend; voor de huid die gevoelig is voor allergie, roodheid, droogheid en jeuk
 • Zuiverend; voor de huid die blootgesteld is aan oppervlakkige infecties

Daarnaast dien je, nog meer dan bij reguliere shampoo, goed op te letten of de producten geschikt zijn voor katten. Dat een fabrikant claimt dat het product geschikt is voor katten, betekent niet dat het dat ook is! Tea tree olie is bijvoorbeeld een veelgebruikt ingrediënt in veel verzorgingsproducten voor huisdieren, maar kan dodelijk zijn voor katten. Omdat je droogshampoo’s niet naspoelt met water, blijven er altijd restanten achter op de vacht en aangezien katten zichzelf regelmatig likken, is het van groot belang dat de ingrediënten veilig zijn voor katten.

Enkele producten die ik je kan aanraden:

 • Borotalco – Licht geparfumeerd talkpoeder van Italiaanse bodem. LET OP: Ga er niet vanuit dat elk takkpoeder geschikt is. Zwitsal talkpoeder maakt de vacht juist vet.
 • Maizena of rijstmeel: Beide producten absorberen net als Borotalco talg en vuil, waardoor de vacht minder vet wordt. Het voordeel van maizena en rijstmeel ten opzichte van andere producten is, is dat ze neutraal van geur zijn.
 • Dermoscent PYOclean mousse- Deze mousse is een 100% natuurlijke droogshampoo en is hierdoor ook geschikt voor katten met een gevoelige huid. Aan de producten van Dermoscent zijn geen geurstoffen toegevoegd.
 • Douxo Seb Mousse – Deze droogshampoo helpt bij het in balans brengen van de talgproductie van de huid, dus geschikt voor zowel de droge als vette huid.
 • Douxo Calm Mousse – Voor katten met een gevoelige huid, beschermt de huid tegen stoffen van buitenaf. Daarnaast erg voedend en hydraterend.
 • Douxo Pyo Mousse – Beschermend, voedend tegen ongewenste micro-organismen, bij jeuk.
 • Officinales Bardana droogshampoo – voor de vette, olie-achtige huid
 • Officinales Calendula droogshampoo – milde reiniging en huidherstellend
 • Officinales Elicriso droogshampoo – kalmeert bij een kriebelige huid en huiduitslag, zorgt voor een rustige huid en regeneratie van de huidcellen
 •  Officinales Iperico droogshampoo – helpt de huid te herstellen en heeft een rustgevend en schoonmakend effect
 • Officinales Kamille droogshampoo – ideaal voor katten met een lichtgekleurde vacht
 • Officinales Melaleuca droogshampoo – geschikt voor katten die last van jeuk door beestjes hebben
 • Officinales Salvia droogshampoo – Deze droogshampoo zuivert de vacht, geeft glans en verbetert natuurlijke kleuren.

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.