Blog artikelen
Dromen worden werkelijkheid, deel 1

Tess Kostense uit Albergen werd in 2021 moeder èn won De Trimacademie Beurs. In de serie ‘Dromen worden werkelijkheid’ neemt ze je mee in haar reis in de opleiding en naar het diploma Hondentrimmen. Al lang had ik de droom om met dieren te gaan werken, maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een…

Dromen hondentrimster

Tess Kostense uit Albergen werd in 2021 moeder èn won De Trimacademie Beurs. In de serie ‘Dromen worden werkelijkheid’ neemt ze je mee in haar reis in de opleiding en naar het diploma Hondentrimmen.

Al lang had ik de droom om met dieren te gaan werken, maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een ‘echt’ vak zou gaan leren.
Ik heb meerdere opleidingen gevolgd, van docent tot aan de hotelschool, maar ik vond het moeilijk om mijn aandacht er bij te houden. Er veranderde veel toen ik mijn vriend leerde kennen. Hij woonde buitenaf en had meerdere dieren, waaronder roedelhonden. Vanaf dit moment was alles zeker, ik wilde met honden gaan werken.

Helaas waren voor mij nog niet de financiële mogelijkheden er voor om een opleiding te gaan volgen, maar bij De Trimacademie kon ik een beurs winnen. Ik heb toen een vlog gemaakt en deze ingeleverd bij de Trimacademie, waardoor Jessica mij deze opleiding wilde schenken. En WAUW! Het lijkt nu alsof alle deuren voor mij open slaan.

Maart 2021 ben ik begonnen met mijn stage bij hondensalon Corinne in Hengelo. Zij oefent dit vak nu al 19 jaar uit en wilde mij begeleiden, voor haar ook een hele nieuwe stap gezien dit de eerste keer is dat ze een studente begeleidt. In december begon ik met de opleiding in Erica. Ik stroomde iets later in gezien ik in oktober beviel van onze zoon. De groep ontving mij gelijk met warme en open armen. In de eerste module leer je echt de basis van het trimmen; voor de praktijk houdt dit in het wassen, knippen van de nagels, liezen uitscheren, oren uitplukken, maar ook de voeten knippen. Hierbij wordt ons ook geleerd om altijd veilig te werk te gaan, het gedrag van de hond in de gaten te houden, de juiste materialen te gebruiken en ook ziekten, huid- en vachtproblemen te herkennen.

De theorie is best veel, maar Sandra, mijn docente, geeft hier duidelijke uitleg over en geeft je het zelfvertrouwen dat zowel de theorie als praktijk goed komt. Ze staat niet alleen tijdens de lesdagen voor je klaar, maar coacht je daarbuiten ook nog wanneer je vragen of bijzonderheden hebt. Wij worden niet alleen opgeleid tot hondentrimster, maar ook tot (zelfverzekerde) ondernemer. Zelf heb ik veel last van faalangst. Door de ondersteuning van Sandra ging ik ondanks alles ontspannen het praktijkexamen in. Met dit examen werkten we met twee personen aan één hond die we zelf hadden meegebracht. Ik bracht een Amerikaanse Akita mee. We moesten hier voorafgaand een behandelplan op vaststellen en deze bespreken. Vervolgens deden we het voorwerk, namelijk; de werkplek klaarmaken, nagels en voeten knippen, shampoo’s klaarmaken voor gebruik, wassen en uitblazen. Gezien je bij een Amerikaanse Akita de liezen niet uit hoeft te scheren en ook de oren niet uit hoeft te plukken, moesten we dit op een andere hond laten zien.

Nadat we het praktijkexamen hadden gedaan, konden we theorie-examen doen. Dit was schriftelijk en er waren géén meerkeuzevragen. Dit examen ging over alles wat we in de eerste module behandeld hebben, dus over de basiskennis. Van parasieten en ziekten tot aan de vachtsoorten en rasgroepen. Heel veelzijdig dus. Deze heb ik met een 8,1 behaald.

Op naar module 2, voortgezet!

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.