Blog artikelen
De invloeden van overgewicht op de trimbehandeling

Januari is bij uitstek de maand van de goede voornemens, waarbij afvallen elk jaar met stip op nummer één staat. Ook bij onze huisdieren is de welvaartsziekte overgewicht een groot probleem. Om deze reden is januari uitgeroepen tot de Maand van het Gewicht en besteed ik hier uitgebreid aandacht aan op de Facebookpagina, website en…

Overgewicht bij honden in de trimsalon

Januari is bij uitstek de maand van de goede voornemens, waarbij afvallen elk jaar met stip op nummer één staat. Ook bij onze huisdieren is de welvaartsziekte overgewicht een groot probleem. Om deze reden is januari uitgeroepen tot de Maand van het Gewicht en besteed ik hier uitgebreid aandacht aan op de Facebookpagina, website en in mijn eigen trimsalon.

Ruim 50% van onze huisdieren is te zwaar en lijdt dus aan overgewicht. Dit brengt diverse problemen en gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals:

  • Kortere levensverwachting (-2 jaar)
  • Ontwikkelen van suikerziekte, kanker, hoge bloeddruk, hart- en longproblemen
  • Overbelasting van skelet en gewrichten (artrose)
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Slechte huid- en vachtconditie

Overgewicht zorgt voor allerlei veranderingen in het lichaam. Ook in de huid.  Het huidoppervlak is namelijk groter door meer huidplooien, de laag onderhuids vetweefsel is dikker en de lichaamstemperatuur is hoger. Mede als gevolg hiervan zien we dat overgewicht ‘een voedingsbodem’ vormt voor huidproblemen als smetten en daarnaast de overgroei van bepaalde bacteriën en schimmels. Er treedt ook verandering in de talgproductie op en verstoort de doorbloeding van de huid.  Het kan dus zorgen voor huidproblemen, verminderde wondgenezing, haaruitval of dat dieren een chronische ‘bad hairday’ hebben.

Naast gezondheidsproblemen en -risico’s heeft overgewicht ook gevolgen voor de huid, het haar en dus ook voor het bezoek aan de trimsalon.

Niet alleen vanuit juridisch en wettelijk oogpunt is het belangrijk dat dieren met overgewicht deskundig en zorgvuldig worden behandeld, maar voornamelijk in het belang van hun eigen welzijn en welzijn om problemen te vermijden die van invloed kunnen zijn op hun plezier en gezondheid. Ze kunnen te kampen hebben met onderliggende gezondheidsproblemen waarvan de eigenaar zich niet bewust is, zoals problemen met de bloedsomloop, gewrichten, ruggengraat en incontinentie. Overgewicht, eventueel in combinatie met suikerziekte, hart- of longproblemen, kan het voor hen onmogelijk maken om langer dan korte periodes alleen te staan, waardoor extra ondersteuning is vereist. Als ze maar korte periodes kunnen staan (en zelfs zitten of liggen in een bepaalde houding kan voor hen ongemakkelijk zijn), moeten er tussendoor voldoende rustperiodes worden gegeven om hen tot rust te laten komen en te herstellen. Dit betekent dat je volgens het tijdschema van de hond moet werken om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt en dat het daarom mogelijk is dat een hond langer in de salon moet blijven om de behandeling af te maken. Indien nodig kan het nodig zijn de trimbehandeling in fasen op te splitsen, die over een periode van meerdere dagen worden uitgevoerd om de hond op geen enkele manier (of zo min mogelijk) te belasten.

Druk van vetcellen rond hun organen, kan hun nieren en darmen overactief maken, wat kan leiden tot ongemak of oncontroleerbare incontinentie van zowel de darmen als de blaas, wanneer de minste druk wordt uitgeoefend door zelfs maar voorzichtig te hanteren of op te tillen. Ze zullen regelmatig ‘plaspauzes’ nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze zich prettig voelen. Dit heeft wederom invloed op de tijd die de behandeling nodig heeft. Er moet ook extra tijd en zorg worden besteed aan het wassen en drogen. Honden met overgewicht vinden het moeilijker om hun interne temperatuur te reguleren, dus wassen in warm water kan ervoor zorgen dat ze de controle over hun darmen of blaas kwijtraken. Ze kunnen te veel ontspannen en in elkaar zakken en de honden met problemen met de bloedsomloop ‘kunnen’ flauwvallen tijdens een bad, dus je moet als trimmer voorbereid zijn om ze in een comfortabele positie te ondersteunen en tijdens het bad goed in de gaten houden. Veel honden met overgewicht vinden het drogen met waterblazers en föhns onprettig. Door ze te laten liggen, terwijl de waterblazer er zachtjes op blaast, kan je ze tegelijkertijd laten uitrusten en drogen. Door ze met slechts een zachte borstel en kam met de föhn (of met een borstelföhn) na hun rust na te drogen, kan je ervoor zorgen dat ze volledig droog, comfortabel en ontspannen zijn.

Overgewicht veroorzaakt rek in de banden en spieren, zodat hun botten de steun in hun ruggengraat, benen en voeten verliezen, waardoor de tenen uit de lijn komen. Hierdoor slijten hun nagels niet af, zoals we bij de normale beweging van lopen en rennen zien, dus moeten de nagels vaker geknipt worden om te voorkomen dat hun nagels overgroeien en verdere druk veroorzaken door hun tenen verder uit lijn te duwen of zo lang te groeien dat de nagels omkrullen en in hun teenkussentjes groeien. Ook op de banden, spieren en gewrichten van jou als trimmer komt meer druk te staan, waardoor het werk (wat fysiek soms al best zwaar is) pittig kan zijn en ook voor overbelasting van het lichaam kan zorgen.

Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor het gezond en veilig werken en voor de invulling van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het eigen bedrijf of branche. Om letsel en/of ongevallen te voorkomen moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met het tillen boven een bepaald gewicht. Voor de veiligheid bij het werken met honden met overgewicht en om te voldoen aan veilig tillen op de werkplek, moet je rekening houden met de Arbo richtlijn van maximaal 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder. In de bouw geldt als regel dat goederen zwaarder dan 50 kg niet handmatig verplaatst mogen worden. Dus ook niet met meerdere werknemers. Houdt dit dus in gedachten bij het tillen van honden in de trimsalon en vergeet vooral niet gebruik te maken van ergonomische materialen zoals elektrische tafels en baden! Neem dus geen risico’s. In zowel in het belang van je eigen lijf als dat van de hond. Stel je voor dat je de hond in je eentje probeert te tillen en je valt of struikelt? Het is niet veilig en zeker niet eerlijk naar de hond om hem in gevaar te brengen. Om nog maar te zwijgen van de juridische en financiële gevolgen.

Alle bovenstaande zaken betekenen dat er rekening moet worden gehouden met extra tijd bij het inboeken van dieren met overgewicht, zodat ze ontspannen en gelukkig zijn tijdens de hele behandeling. Het is belangrijk dat je de eigenaar op het moment van boeking (of uiterlijk voor aanvang van de behandeling) bewust maakt van de speciale behoeften die hun dier nodig heeft en de extra kosten die ermee gepaard gaan. Onthoud dat je als gewetensvolle trimmer ALTIJD de behoeften en het welzijn van de dieren in jouw zorg voorop stelt om hun veiligheid zo goed mogelijk te garanderen.

 

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.