De basis van elke goede trimbehandeling
De basis van elke trimbehandeling is het voorbereidende werk. Het is enorm belangrijk om de vacht zorgvuldig te wassen en uit te spoelen en ook bij het droogproces moet de juist techniek toegepast worden om de vacht zo recht en glad mogelijk te blazen.
Vooral bij de kroesharige vachten. Als de vacht eenmaal droog is, moet deze grondig doorgeborsteld en gekamd worden voor je kan beginnen met het knippen. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar in de praktijk constateer ik nog vaak het tegenovergestelde. Stagiaires die een hond willen gaan knippen, terwijl de vacht op sommige plekken nog vochtig is of zelfs nog in de klit, maar ook bij examenkandidaten of zelfs bij collega’s op workshops.
Na het wassen, knijp je eerst met je handen al het overtollige water uit de vacht en daarna droog je na met een handdoek. Met een waterblazer blaas je zoveel mogelijk water uit de vacht, terwijl je de vacht recht uitblaast. Dit doe je op een methodische manier; laagje voor laagje droog je de vacht om te voorkomen dat je ook maar iets overslaat.
Bij een sterk krullende vacht kan je de vacht met een slickerborstel borstelen terwijl deze nat is. Dit zal helpen de haren van elkaar te scheiden en te helpen bij het recht blazen. Begin met het drogen bij de tenen en werk naar boven. Verplaats pas naar een volgende sectie als de sectie waarop je werkt, droog en recht uitgeblazen is. Als je met een hand een handdoek achter het been houdt tijdens het drogen, voorkom je dat overtollig water naar het achterliggende been wordt geblazen. Bovendien zorg je dat de luchtstroom optimaal benut wordt voor het gebied waar je op werkt. Laat de waterblazer het werk doen en werk langzaam en gestaag door de vacht. Als je ongestructureerd werkt en van het ene naar het andere gebied springt, zal de vacht overal maar gedeeltelijk droog en gekruld blijven. Om de vacht uiteindelijk recht te krijgen, zal dan heel moeilijk worden.
Zodra de vacht met de waterblazer zo recht mogelijk is, ga je de hele vacht met een staande föhn of desnoods handföhn, ‘opfluffen’. Hierdoor kan je de vacht nog extra strak ‘strijken’. Met deze staande föhn en een slickerborstel loop je elke centimeter van de hond na. Bij de kroesharen en andere dikke vachten borstel je het haar op de benen omhoog in de richting van het lichaam. Hierdoor til je de vacht van de huid strijk je het vanaf de huid glad. Lange vallende vachten borstel en droog je met de haarrichting mee. De reden dat we hier gebruik maken van een staande föhn of handföhn is dat deze effectiever werken dan een waterblazer bij het recht uit blazen van de vacht. Veel waterblazers hebben geen verwarmingselement of produceren slechts minimale warmte die wordt opgewerkt door de draaiende motor.
Als de vacht niet recht is, zal het heel moeilijk zijn om een strakke afwerking te verkrijgen. Je kan over uitstekende vaardigheden beschikken, maar wanneer deze niet recht is, zullen de slagen steeds meer gaan krullen, waardoor je een ongelijke afwerking krijgt. Na het drogen en borstelen, kam je de vacht door met een kam om te controleren op klitten.
Tot slot: wees altijd voorzichtig bij het gebruik van warmte. Zorg ervoor dat deze comfortabel en veilig blijft voor het huisdier.