Blog artikelen
4 tips om feestdagengekte zonder kleerscheuren door te komen

De meesten van ons zijn enorm betrokken bij ons vak en doen dat vanuit hun passie. We werken nu eenmaal gewoon graag met dieren. Maar zelfs de meest gepassioneerde trimmer kan de druk van de feestdagengekte voelen. Als jij één van die professionals bent, die de druk van de feestdagen voelde, let dan op. Het…

Feestdagegekte

De meesten van ons zijn enorm betrokken bij ons vak en doen dat vanuit hun passie. We werken nu eenmaal gewoon graag met dieren. Maar zelfs de meest gepassioneerde trimmer kan de druk van de feestdagengekte voelen. Als jij één van die professionals bent, die de druk van de feestdagen voelde, let dan op. Het is tijd om te kijken wat je goed hebt gedaan – en wat kan worden verbeterd op het gebied van tijdsmanagement in de trimsalon.

Hier zijn mijn vier beste tips om je dag makkelijk door te komen:

#1. Mentale controle

Blijf gefocust. Let altijd goed op wat je aan het doen bent. Je werkt met levende dieren en scherp materiaal. Gebabbel tussen je collega’s, stagiaires en huisdieren verbreekt je focus. Je verliest tijd en je maakt fouten als je niet gefocust bent tijdens het te trimmen.

Blijf kalm, blijf koel en blijf alert. Als je met huisdieren werkt, wil je wel vriendelijk zijn, maar tegelijkertijd afstandelijk blijven. Je wil elke vorm van ongewenst gedrag corrigeren, voordat het een groot probleem wordt. Frustratie en woede horen niet thuis in een professionele trimsalon. Als je merkt dat je gefrustreerd raakt, neem dan een pauze. Adem in – adem uit. Ga terug naar de trimtafel als je je kalmte weer hebt hervonden. Werk gestructureerd met alle huisdieren. Raak niet in de war. Stel een gelijkmatig en gestaag tempo in als het gaat om handelingen, wassen, drogen, borstelen en knippen. Stel tijdsdoelen in voor elke stap van het proces en streef ernaar om deze te bereiken.

#2. Investeer in jezelf en je apparatuur

Hoe is de staat van je apparatuur? Werk je met apparatuur van topkwaliteit?
Het is verbazingwekkend hoeveel tijd je kunt besparen als jouw apparatuur in topconditie is. Of wanneer je niet bespaart op nieuwe scharen die geweldig knippen. Of je hebt een waterblazer die enorm veel capaciteit heeft. Oh, en al je scharen en scheerkoppen zijn scherp – toch? Er is niets frustrerender dan te werken met ineffectief gereedschap als je in je spitsuur zit. Op dit moment zit je vol in het spitsuur!

#3. Organisatie in de trimsalon

Heb je een soepel proces voor het in- en uitchecken van klanten? Als je daarvoor een computer gebruikt, is het dan makkelijk om in een oogwenk klantgegevens op te vragen? En als je nog steeds werkt met een kaartenbak, liggen alle kaarten van alle huisdieren voor die dag dan klaar? De meeste trimmers vinden dat werken in tijdsblokken van minimaal drie of vier uur zeer voordelig kan zijn voor tijdsbeheer. Hoe meer je moet stoppen om klanten in- of uit te checken, hoe meer je je focus verliest op het dier dat op tafel staat. Door in tijdsblokken te werken, kun je meerdere huisdieren in- en uitchecken in krappe tijdspannes als het gaat om het omgaan met klanten.
Heb je een manier om alle halsbanden en lijnen eenvoudig terug te vinden die van de desbetreffende dieren zijn? Dit is namelijk niet het moment om op zoek te gaan naar die verloren halsband of riem! Heb je een kleurig kant-en-klaar strikken liggen, of heb je al van die feestelijke bandana’s geknipt en klaar liggen voor de honden?

#4 Mentaal en lichamelijk uithoudingsvermogen

Als je haast hebt, moet je op je top zijn – mentaal, fysiek en qua voedingswaarde.
Je zult niet op je top kunnen presteren als je niet genoeg slaapt. Ik weet het. Met alle eisen tussen werk, familie en vakantiefestiviteiten, kan slapen er soms bij inschieten. Normaal gesproken ben je als professionele trimmer zo fysiek uitgeput dat, wanneer je hoofd het kussen raakt, je makkelijk kunt slapen. Zorg er wel voor dat je elke nacht genoeg uren rust krijgt, zodat je de volgende dag weer op hoog niveau kunt presteren. Met de feestdagen voor de deur, worden de meeste salons overspoeld met kersttraktaties van hun klanten. Wees hier voorzichtig mee. Persoonlijk heb ik op de harde manier geleerd dat je niet op je best bent als je al dat lekkers de hele dag eet!

Door mijn gastric bypass operatie werd ik gedwongen om gezonde voeding mee te nemen, om mij de hele dag gevoed te houden. Ik moet minstens zes keer per dag eten, dus na elke klant probeer ik een eetmoment in te lassen. Als ik gezonde voeding binnen handbereik heb, is het makkelijk om mijn energieniveau op peil te houden. Ik weet als geen ander dat dit misschien een uitdaging kan zijn in de trimsalon. Toch is het regelmatig eten van gezonde, kleine hoeveelheden de beste manier om zowel mentaal als fysiek energiek te blijven.
Pak een voedzame lunch plus snacks in (je weet dat je dagen lang zullen zijn!), of vraag collega’s om allemaal iets gezonds mee te nemen. We hebben afgesproken dat iedereen snel en gemakkelijk, tussen het trimmen door, een snelle hap kan pakken. En op de allerdrukste dagen laten we wat lekkers lokaal bezorgen. Een echte BONUS die we dan echt verdienen.

De feestdagen zijn een geweldige tijd om je vaardigheden echt te testen. Je zal snel ontdekken hoe succesvol je bent. Als je een volle agenda hebt en moeite hebt om er slechts één extra dier toe te voegen, dan weet je dat je succesvol bent. Wees dankbaar voor het creëren van een dienst die jouw klanten wensen. Als je goed voor ze trimt, zullen ze voor jou zorgen. Dat is waar het bij succesvolle klantenservice om draait!

Veel plezier met trimmen en een gelukkig Nieuwjaar!

WORDT 2024 JOUW JAAR?

De Trimacademie respecteert jouw privacy conform de General Data Protection Regulation. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Cover-2023

onze TRIMOPLEIDING start 2x per jaar: april en oktober

Heb je vragen?

Wij hebben antwoorden.

Laat een reactie achter

Aan de slag als hondentrimmer?

In april starten we weer met de vakopleiding hondentrimmen. Bekijk welke data en locaties het beste geschikt zijn voor jou.

*** NIEUW ***

Met onze online leeromgeving is de opleiding eventueel ook grotendeels online te volgen.